Bu plana göre ‘normalleşme süreci’ Ramazan Bayramı’nı müteakiben başlayacak, Kovid-19 aşısının bulunacağı tarihe kadar 4 aşama içinde hayata geçirilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bayram sonrası ülkemizin normal hayata geçişini hedefliyoruz” şeklindeki açıklamasının ardından bakanlıklar tarafından 4 aşamalı ‘Normalleşme planı’ hazırlıkları başlatıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde;
Ramazan ayının bereketi milletimizin tüm insanlığın üzerinde olmasını Rabbim ’den niyaz ediyorum.Korona salgının önemli dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Türkiye mücadelesini 4 ana hedef etrafında yürütmüştür. Fizik mesafe sağlık sistemi temel ihtiyaç maddeleri üretimi ve kamu düzenin devam etmesidir. İyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor. Tüm sağlık çalışanlarımızın fedakârca çalışmaları neticesinde vicdanları kanatan hiçbir görüntü yaşanmadı. Tüm adımları bilinçli bir şekilde attık. Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturduğumuz Bilim Kurulu’nun önerileriyle her türlü tedbirleri aldık. Mümkün olan tüm sektörlerde evden çalışma modelini sağladık. İnsan hareketliliğin ciddi oranda azalttık. Tüm kesimler için destek programları hazırladık. Sosyal destek paketlerinin tutarı 200 milyar lirayı aştı. Başlattığımız Bize Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasına bağış miktarı 1 milyar 910 milyon lirayı buldu. Kurduğumuz havayolu köprüleri ile 65 bine yakın vatandaşımızı ülkemize getirdik. Maskeden tuluma solunum cihazına kadar her konuda kendi kendimize yetmekle kalmadık 57 ayrı ülkeye yardım yapıp destek verdik. Somali’ye kendi üretimimiz olan solunum cihazlarından da hibe ettik. Aynı şekilde ABD başta olmak üzere talep ettikleri tıbbi malzemeleri gönderiyoruz. Aşı geliştirme çalışmaların iş birliği halinde yürütüyoruz.
Sokağa çıkma sınırlaması salgının yayılmasını ciddi oranda etkiledi. Hafta sonu ve resmi tatillerde uyguladığımız kısıtlamanın büyük fayda sağladığın biliyoruz. Bilim Kulu ile yakın iş birliği sayesinde aldığımız tedbirler sayesinde bugüne geldik. Vatandaşlarımıza gösterdikleri sabır için şükranlarımı sunuyorum. Bu gayretlerimizin karşılığını hep beraber alacağız.
Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizde de hiçbir şey tam manasıyla normal düzene dönmeyecektir. Salgının ne kadar süreceği ilaçların ne zaman bireylere sunulacağı belli değildir. Sınırlamaların bir kısmı azaltılarak da olsa sürecektir. Kalabalık yerlerde maske kuralı devam edecektir. Salgının tamamen bitmediği ülkeler sebebiyle seyahatlerin ne zaman açılacağı belirsizdir. Salgının yurt içi ve dışındaki seyrine bağlı olarak dinamik bir şekilde yürüteceğiz. Normalleşme planını hazırladık.
Bu takvim bir anda mart ayının ilk günündeki hayatımıza geri dönüş anlamına gelmiyor. Rehavete de karamsarlığa da kapılmadan bu mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğiz.
Sağlık Bakanlığımız ülkemizdeki tüm sektörlerde rehber dokümanlar hazırlayarak tüm kurumlara gönderdi.
İlk müjdemiz 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır. 65 yaş üstü sokağa çıkma kısıtlaması 1 günde 4 saat süreyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkânı getiriyoruz. İlk uygulamayı da bu hafta sonu 10 Mayıs Pazar günü 11:00 ile 15:00 saatlerine getiriyoruz. 20 yaş altı Cratosslot için 0-14 yaş gurubu 13 Mayıs Çarşamba günü 11:00-15:00 saatleri arasında dışarı çıkartılabilecek 15-20 yaş grubu ise 15 Mayıs Cuma günü aynı şartlarda dışarı çıkarak dinlenebilecek. Aynı uygulamayı devam ettireceğiz. 7 ilimiz için Antalya,Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla için seyahat kısıtlamasını bitiyoruz. İstanbul dahil 24 ilde giriş-çıkış kısıtlaması uzatıldı.
Berber,kuaför gibi işletmeler 11 Mayıs’ta faaliyete geçebilecek. AVM’ler 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek.
Cerrahi maske ve bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerleri kolayca uygulamayı düşünüyoruz.
Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. Personel telim faaliyetleri 1 Haziran'da celp işlemleri 5 Haziran'da bedelli işlemleri ise haziranda başlayacak.
YÖK sınavı 27-28 Haziran'da LGS 20 Haziran’da Askeri geçiş sınavı 14 Haziran’da açılacaktır. Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönecekler. Kurallara uyulmaması ve salgının yeniden yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurmak zorunda kalabiliriz.
NORMALLEŞME TAKVİMİ
9-10 MAYIS Sokağa Çıkma Kısıtlaması - 65 yaş üstü 11.00-15.00 arası tahdilli dışarı çıkabilme
11 MAYIS Berber, Kuaförler ve AVM'lerin himzete açılması
13 MAYIS 0-14 yaş grubu 11.00.15.00 arası dışarı çıkabilme
15 MAYIS 15-20 yaş grubu 11.00.15.00 arası dışarı çıkabilme
16-19 MAYIS Sokağa Çıkma Kısıtlaması
20 MAYIS Küçük işletmelerin açılması
23-26 MAYIS Sokağa Çıkma Kısıtlaması
27 MAYIS Sokağa Çıkma Kısıtlamasının sonu – Yeni Normale geçiş
5 HAZİRAN Liglerin seyircisiz başlatılması
8 HAZİRAN Okulların açılması – 5 Temmuza kadar
12 HAZİRAN Yurtdışı uçuşların açılması – kısıtlı sayıda ülkeyle
EYLÜL Eski Normale dönüş
Hükümet, “normalleşme süreci” olarak Ramazan Bayramı ertesinde planını yaptı.
Kovid-19 aşısının bulunacağı tarihe kadar normalleşme 4 aşama olarak hayata geçirilecek.
Aşamalar;
Hazırlık dönemi: 4-26 Mayıs 2020,
Aşama 1: 27 Mayıs-31 Ağustos 2020,
Aşama 2: 1 Eylül-31 Aralık 2020,
Aşama 3: 1 Ocak 2021 - Aşının bulunmasına kadar.
(Şayet 1 ve 2’nci aşamada aşı henüz geliştirilerek uygulanmamış ise).
İcracı olarak İçişleri Bakanlığı’nın göründüğü çizelgede,
27 Mayıs-31 Ağustos arasındaki 1. aşamada, restoran ve kafelerin mesai saatleriyle sınırlı olmak üzere ve katı fiziki mesafe koşuluyla açılması öngörülüyor. Bu aşamanın, 14 gün boyunca Kovid-19 pozitif vaka ortaya çıkmaması halinde hayata geçirilmesi öngörülüyor.
1 Eylül- 31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki 2. aşamada ise restoran ve kafeler için fiziki mesafe ve hijyen kuralları uygulanarak saat sınırının kaldırılması planlanıyor. Bunun için de 30 gün yeni Kovid-19 vakası görülmemesi gerekiyor.
1 Ocak 2021’de başlayacak 3. aşamada da restoran ve kafeler fiziki mesafe ve hijyen kuralları uygulanarak herkese (yaş sınırı uygulanmadan) açılacak.
3. aşama için öngörülen bu plana göre de ülke genelinde pozitif vaka çıkmaması beklenecek
Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2020, 05:57
Peki otobüsler otogarlar ne oldu